I am my beloved's and my beloved is mine!

joi, 21 mai 2009

♥enciclopedia dragostei♥

Dragostea este un sentiment complex, manifestat prin afectiune puternică. Definirea sa este un demers dificil, cauzat de complexitatea manifestării sale, dar şi de diversitatea legăturilor afective cuprinse de acest termen. Dragostea se poate manifesta faţă de: familie ( parinti, copii sau alte rude),prieteni, parteneri romantici, Divinitate, animale, obiecte, patrie, frumos, arta ş.a.m.d. O nevoie importantă a dragostei (care este inclusă uneori în însăşi definiţia ei) este de reciprocitate – în unele cazuri, aceasta este resimţită de către subiect fără o acţiune fizică a obiectului (de exemplu, în cazul dragostei faţă de Divinitate, faţă de obiecte ori diverse concepte neaplicate). Spre deosebire de toate celelalte cazuri, Dragostea in care sunt implicati parteneri romantici se serveşte de sexualitate ca dovadă a intimitatii (prin expresia „a face dragoste” se înţelege a avea o relatie sexuala). Dragostea interpersonală poate fi platonica, concept prin care se înţelege o afecţiune purificată de gesturi sau dovezi de natură fizică.

Termenul „dragoste” are ca sinonime variantele iubire (sinonim total), amor şi libov (parţiale). În afară de „amor”, de origine latineasca, toate celelalte cuvinte au fost preluate din limbile slave. În timp ce „dragoste” şi „iubire” sunt întrebuinţat pentru orice categorie a respectivului sentiment, ceilalţi termeni vizează numai unele posibilităţi. Astfel, „libov” poate exista numai între parteneri romantici (termenul mai are şi înţelesul de comportare politicoasa ), în vreme ce „amor” cuprinde acest înţeles („a face dragoste” se mai poate spune „a face amor”) şi pe acela de dragoste pentru artă (amorul artei).

Tipuri de dragoste

Există numeroase clasificări ale situaţiilor de dragoste, în funcţie de obiectul vizat. Între cele mai des întâlnite categorii se numără:

  • dragoste de sine, care este confundată adesea cu egoismul
  • dragoste romantica, între parteneri de acest fel. Ei pot fi opuşi prin sexul biologic (numiţi heterosexuali) sau de acelaşi sex (homosexuali)
  • dragostea de familie, manifestată între membrii unei familii. Se remarcă prin importanţă subtipul dragostei parintesti, a părinţilor faţă de copiii lor.
  • dragoste platonica, exprimată de doi oameni ca afecţiune pură, total dezinteresată fizic (material sau prin gesturi)
  • alte tipuri, care nu presupun o reciprocitate vizibilă sau nu aşteaptă niciun fel de reciprocitate (în egală măsură, ea se poate manifesta): dragoste faţă de natura, plante, animale, patrie (numită patriotism), arta (subiectul ei se numeşte un iubitor de arta), frumusete etc. Un caz deosebit de important din punct de vedere cultural şi spiritual este:
    • dragostea fata de Divinitate, ce fundamenteaza în unele religii legătura dintre om şi Divinitate. Religia crestina vede o strânsă relaţie între dragostea faţă de Dumnezeu şi cea de aproape (prin „aproape” se înţelege multimea semenilor, a tuturor oamenilor diferiţi de sine, cunoscuţi ori nu sie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu